Ziołolecznictwo jest jedną z najstarszych gałęzi medycyny, a wykorzystywanie leczniczych właściwości roślin nie przeminęło nawet w dobie szybkiego rozwoju medycyny i farmacji. Leki roślinne i suplementy diety zawierające wyciągi z roślin stosowane są w profilaktyce różnych schorzeń oraz w terapii chorób przewlekłych, kiedy ryzyko wystąpienia działań niepożądanych wskutek stosowania farmakoterapii jest najwyższe. Oprócz rodzimych roślin zielnych obecnie bardzo popularne stają się rośliny z Dalekiego Wschodu i Ameryki Południowej stosowane od wieków z powodzeniem w tamtejszej medycynie.

W programie szkolenia przewidziane jest:

  1. Podstawowe zasady i rodzaje ziołolecznictwa.
  2. Apiterapia.
  3. Charakterystyka wybranych ziół i przypraw ziołowych (smak, wskazania, zagrożenia); omówione zostaną mi.in.: krwawnik, mięta, rumianek, imbir, prawoślaz, arcydzięgiel, jeżówka, koper włoski, kminek, gorczyca, lukrecja, chmiel, kozłek, dziurawiec, orzech, kocimiętka, anyż, babka, głóg, rdest, malina, rozmaryn, ostropest, nawłoć, brzoza, mniszek, tymianek, lipa, pokrzywa, len, hibiskus i inne.
  4. Żurawina, rokitnik, aronia – rośliny użytkowe o udowodnionym działaniu leczniczym.
  5. Rośliny o działaniu leczniczym stosowane w medycynie dalekowschodniej i indiańskiej: m.in. liczi chińskie, przepękla ogórkowata, morindacitrifolia, liściokwiat
  6. Analiza działania i zastosowanie suplementów diety zawierających wyciągi z ziół w pospolitych schorzeniach:
  • obniżona odporność i nawracające dolegliwości układu oddechowego
  • przeziębienie, grypa, katar
  • stany zapalne błony śluzowej żołądka, niestrawność, zgaga
  • zaparcia
  • biegunki
  • otyłość
  • anemia
  • miażdżyca naczyń
  • nadciśnienie tętnicze